Erfgoed-geschiedenis

Villa Luxool is gebouwd in 1939 door de boerenbond. Toentertijd viel het agrarisch onderwijs onder haar beheer.

Na een woelige oorlogsperiode, is Nijkerk bevrijd. De geallieerden hebben een heftige strijd gevoerd, en probeerden vanuit de Barneveldse zijde Nijkerk te bevrijden. In en om de Luxoolseweg is een heftige strijd gevoerd. De sporen van die strijd zijn gerepareerd. Soms komen we tóch nog oorlogsherinneringen tegen: Tijdens de renovatie van de schoorstenen (2012) hebben we een stuk of vijf kogels uit het metselwerk verwijderd.

Na de oorlog is Villa Luxool lange tijd in gebruik geweest als schoolgebouw.

In de jaren ’80 is er een naaiatelier gevestigd geweest. Ook heeft er lange tijd een medische praktijk haar patienten kunnen bedienen.

Boerenbond heeft in 1996 Villa Luxool overgedragen aan de huidige eigenaren.

Sinds die tijd is er continu sprake geweest van renovatie-onder-architectuur.  Architect Guus van Holland heeft het schoolgebouw, het omliggende park en de complete interieur stevig onderhanden genomen.

Onder zijn regie is (onder andere) het nieuwe trappenhuis ontstaan. Ook is de eerste en tweede etage volledig gerenoveerd. Rekening is gehouden met de oude stijlelementen. We noemen de granito vloeren in de entréé en hal. Tevens is de toiletgroep geheel in stijl gerenoveerd.

De oude sfeer is behouden gebleven, terwijl het pand volledig is voorzien van de nieuwste snufjes. Dat maakt dat het werk- en leefcomfort erg prettig is.

Onder andere is aangelegd

– ventilatiesysteem

– nieuwe energiezuinige cv ketels

– airconditioning

– gehele pand is geisoleerd

– metselwerk is geisoleerd.

Waar mogelijke hebben de huidige eigenaren een ‘groen beleid’ geimplementeerd. We noemen bijvoorbeeld de LED verlichting in de centrale ruimte, en de energiezuinige aansturing van de CV installatie. Verder is het pand geheel voorzien van de laatste snufjes op ICT gebied. We noemen glasvezel en het aanwezige UTP netwerk.